Kamperfan
2006-12-29
13:37
Schodek składany elektrycznie jest znanym rozwiązaniem w kamperach nowszej generacji, ale może być zamontowany również w starszych pojazdach. W moim kamperze (rocznik 1993) była tylko "wnęka" pod bocznymi drzwiami wejściowymi. Gotowy schodek z napędem elektrycznym 12V kupiłem przed laty na wyprzedaży w sklepie karawaningowym znanej sieci "Fritz Bergera" ( www.fritz-berger.de ) pod Norymbergą. Do tego dokupiłem wyłącznik dwubiegunowy i przekaźnik (dostępne w naszych sklepach) i poprowadziłem przewody ze skrzynki bezpieczników do ścianki meblowej przy drzwiach wejściowych. Tu właśnie wmontowałem wyłącznik dwubiegunowy tak, by był w zasięgu ręki przy wchodzeniu do kampera i podłączyłem kabelki od schodka. Schodek wysuwa się po naciśnięciu i przytrzymaniu górnej części klawisza wyłącznika oraz chowa się po wciśnięciu dolnej części klawisza i także (co jest ważne) składa sie automatycznie po włączeniu stacyjki - zbędna jest sygnalizacja akustyczna i nie ma niebezpieczeństwa jazdy z wysuniętym schodkiem. Pozdrawiam!
szymon Gość
Wysłany:
08 Lis 2007, 18:34:45
szymon
2006-12-29
17:07
Tego automatycznego chowania schodka to mi brakuje. Nie raz już musiałem wstawać zza kierownicy i maszerować do tyłu, aby schować schodek!
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach