Forum CNC Strona Główna
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Woda spożywcza - porady praktyczne Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Kamperfan
Gość





PostWysłany: 07 Lis 2007, 19:57:07 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kamperfan
2006-12-11
22:31
Kamperowcy i nie tylko, często używają do celów spożywczych wodę mineralną wożoną w butelkach lub pojemnikach kilku litrowych. Przytoczę wyniki badań bakteriologicznych takiej wody i podam praktyczne wnioski dla użytkowników wody mineralnej w domu i w karawaningu. Badania były przeprowadzone w laboratorium na wydziale Inżynierii Środowiska PW, na którym pracuję. Badaniom poddano wodę butelkowaną AQUA MINERALE, NAŁĘCZOWIANKĘ i BONAQA, wybraną losowo na rynku (zakupioną w sklepie). Najważniejszy wskaźnik: liczba bakterii grupy Coli był we wszystkich próbach na poziomie "0" - zarówno w dniu otwarcia, jak i po 2 dniach po otwarciu butelek. Pozostałe wskaźniki bakteriologiczne (liczba koloni bakterii na agarze) w dniu otwarcia butelek utrzymywały się na poziomie "0" lub kilka - tj. znacznie poniżej normy. Natomiast, po 2 dniach od otwarcia butelek zaobserwowano wzrost tych wskaźników, aczkolwiek wartości dopuszczane normą nie zostały jeszcze przekroczone. Dalszych badań, np. po kilku dniach po otwarciu butelek - nie prowadzono (były to badania porównawcze dla wody z mikrostacji i wody ze źródeł oligoceńskich, a nie dla potrzeb karawaningu - a szkoda!). Nie mniej jednak, wzrost liczby bakterii wraz z upływem czasu od otwarcia butelek był wyraźny. Z badań tych wynikają następujące wnioski praktyczne: - Wodę mineralną należy kupować w butelkach o możliwie małej pojemności, wystarczającej na co najwyżej 2 dni po otwarciu butelki. Raczej powinno się unikać opakowań kilku litrowych, jeśli konsumpcja tej wody miała by trwać kilka dni. - Wskazane jest, by po otwarciu butelki z wodą przechowywać w chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce (mniejsze butelki mieszczą się w lodówce kamperowej), co ogranicza rozwój bakterii i jednocześnie poprawia walory smakowe. Trzeba tylko uważać, by nie przeziębić gardła - można ustawić temperaturę tak, by "na drzwiach " lodówki było nie mniej, niż np. +10 stopni C. Oczywiście, nie oznacza to, że dłużej przechowywana woda musi nam zaraz zaszkodzić ( nie słyszałem o "zejściach" po wypiciu wody mineralnej wypitej z butelki otwartej kilka dni wcześniej), wielokrotnie może się nam udać nie mieć sensacji żołądkowych - aż w końcu zdarzą się bakterie, na które nasz organizm nie jest uodporniony i wtedy zamiast za kierownicą będziemy siedzieć na wc. Warto stosować te zalecenia także w domu, zwłaszcza w odniesieniu do dzieci. Powodzenia!
ML
Gość





PostWysłany: 07 Lis 2007, 19:57:59 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

ML
2006-12-27
22:12
Witold, a jaki Twoim zdaniem ma wpływ przegotowanie takiej wody ? Słyszałem dużo opinii o tym, iż niektórych gatunków wód nie należy podgrzewać do temp wyższej niż 60 st. C Zwłaszcza nie powinno się gotować wód wysoko zmineralizowanych. W związku z tym, że masz większą wiedzę na ten temat, to prosiłbym o Twoją opinię, bo być może są to tylko mity, a jesli tak rzeczywiście jest, to taką wodę po dwóch dniach można przegotować i zredukuje to znacznie poziom wystepujących w niej bakterii i tym samym rzadziej będziemy poszukiwać w trybie pilnym toalety Smile
Kamperfan
Gość





PostWysłany: 07 Lis 2007, 19:58:55 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kamperfan
2006-12-28
20:49
Wszyscy wiemy, że woda mineralna przeznaczona jest do zaspakajania pragnienia z jednoczesnym dostarczaniem do organizmu substancji mineralnych (mikroelementów) i innych składników - niezbędnych dla życia i prawidłowego rozwoju człowieka. Organizm najłatwiej przyswaja te substancje w postaci rozpuszczonej, np. jony Ca i Mg w kwaśnych węglanach wapnia i magnezu. Podwyższenie temperatury powoduje wytrącanie substancji mineralnych w postaci osadów odkładających się w naczyniu (niekoniecznie trafiających do organizmu) - zatem podgrzewanie wody mineralnej np. do 60 stopni nie ma sensu, bo zmniejsza zawartość zdysocjowanych mikroelementów i nie daje żadnej pewności bakteriologicznej. Natomiast po przegotowaniu - woda taka jest wprawdzie pewna pod względem bakteriologicznym, lecz traci walory wody mineralnej i może być traktowana jedynie jako substytut wody wodociągowej. Reasumując, używając przegotowanej wody mineralnej do przyrządzania herbaty, kawy i płynnych potraw zyskujemy w istocie niewiele w porównaniu z przegotowaną "zwykłą" wodą pitną - odpowiadającą obowiązującym normom. W karawaningu, używanie wody mineralnej jako wody spożywczej podyktowane jest raczej wygodą jej przewożenia, natomiast przede wszystkim woda ta powinna być używana bezpośrednio (bez przegotowania) do picia na co dzień - przy zachowaniu zasad podanych na początku tego wątku. Pozdrawiam!
ML
Gość





PostWysłany: 07 Lis 2007, 19:59:31 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

ML
2006-12-28
22:07
No właśnie, bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie wątpliwości. Ekonomicznie wykorzystując wodę mineralną do dwóch dni można ja pić bez reperkusji żołądkowo-jelitowych, a po dwóch dniach (jesli nie zdążymy wypić) robimy z niej herbatkę lub kawkę Smile
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


Skocz do:  



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group | Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)