|
Autor |
Wiadomość |
Robin

|
Wysłany:
13 Wrz 2015, 17:20:43 |
  |
Tak było prawie w każdym większym ukraińskim mieście i w każdą niedzielę.
Mitingi, mające za cel zdobycie środków na dozbrojenie armii były też okazją, do szkolenia dzieci i młodzieży w obsłudze broni strzeleckiej.
Ten "instruktor" uczył składania i rozkładania broni.
Chętnych nie brakowało.
Ta ulotka zachęca do udziału w coniedzielnych bezpłatnych zajęciach z wyszkolenia ogólno-wojskowego. Skierowana jest do młodzieży i dorosłych.
Przechodnie zasilają kasę samoobrony, raczej niezbyt hojnie.
A tu kobiety usiłują wykonać "siatkę maskującą" na bazie sieci rybackiej z przeznaczeniem dla armii. Niezbyt im idzie.
Prezentowane są części uzbrojenie z rejonów abjętych działaniami wojennymi.
Artyści bezpłatnie dają spontaniczne koncerty na rzecz wojska.
Na straganach sprzedaje się różne wyroby a część zysku z takiej sprzedaży jest przeznaczana na dozbrojenie armii.
Im dalej na wschód, tym bardziej były widoczne "ruchy wojsk".
Żołnierze, róźnie umundurowani i różnie zdyscyplinowani, na luzie zmierzali na front.
Fotografowanie wojska, to bardzo szkodliwe zajęcie. Ale jakoś...
Pozdrawiam - Robin.
CDN
 |
_________________ "Ekspert to ktoś, kto w pewnej wąskiej dziedzinie, popełnił wszystkie możliwe błędy" |
|
|
 |
Robin

|
Wysłany:
19 Wrz 2015, 15:25:52 |
  |
Niby jedna armia a pod różnymi sztandarami. Bo w obliczu tak ogromnego zagrożenia wszyscy oczekują jedności. A tymczasem...
Barwy czerwono-czarne to symbole UPA, tej nacjonalistycznej, banderowskiej formacji.
Powyżej wezwanie do wsparcia armii w postaci produktów rolnych. Takie apele były wywieszane w ukraińskich wioskach.
W miastach publikowano zdjęcia mieszkańców którzy polegli w walkach z separatystami. Przy okazji próbowano rozliczeń...
Żeby wjechać w granice administracyjne miast i obwodów - trzeba "pozygzakować".
A to już kopalnie Donbasu.
Załogi tych pojazdów tkwią w gotowości. Do linii rozejmowej tylko kilka kilometrów.
Żeby nie było wątpliwości, na każdej latarni wisiała ukraińska flaga.
Tak wygląda teren niedawnych walk. Pusto i smutno. Nie ma ludzi ani zwierząt.
Jest jednak sporo miejsc do stania na "dziko".
Pozdrawiam - Robin.
CDN |
_________________ "Ekspert to ktoś, kto w pewnej wąskiej dziedzinie, popełnił wszystkie możliwe błędy" |
|
|
 |
Robin

|
Wysłany:
20 Wrz 2015, 18:23:36 |
  |
Jedziemy dalej. Nie ma mowy o oficjalnym robieniu zdjęć. Są tylko te wykonywane z samochodu.
Tak wyglądał przeciętny posterunek, "filtrujący" przejeżdżające pojazdy...
A w samym Kramatorsku kolejki po wodę pitną. Codziennie, od kilku miesięcy.
Na drogach pustawo. Jeździ tylko ten, kto musi. Ja musiałem.
Spotykane "kurorty" pod Słowiańskiem świeciły pustkami. A była połowa czerwca i upały.
Pozdrawiam - Robin. |
|
|
 |
Sławcio

|
Wysłany:
26 Wrz 2015, 08:13:46 |
  |
Taka relacja robi wrażenie.
Potwierdza ona moje wcześniejsze obawy, o nie do końca rzetelny przekaz naszych mediów, sytuacji na Ukrainie. |
_________________ Pozdrawiam Sławek
Portal |
|
|
 |
Sławcio

|
Wysłany:
22 Lis 2015, 14:29:44 |
  |
Nie wiem czy tylko ja tak mam ale zniknęły fotki.
A szkoda |
Portal |
|
|
 |
Robin

|
Wysłany:
23 Lis 2015, 23:28:09 |
  |
W Twoim przypadku to chyba przypadek. Spróbuj ponownie. Przed chwilą otwierały się wszystkie.
Nie zmienia to jednak faktu, że w wielu moich tematach zdjęcia się nie pojawiają. Nie mam pojęcia dlaczego. Bardzo mnie to zniechęca do dalszego pisania relacji. Szkoda.
Taki to już urok tego forum...
W wolnych chwilach wklejam "wyparowane" zdjęcia ponownie, ale czynię to bez wiary, że się ostaną.
Pozdrawiam - Robin.
 |
|
|
 |
Sławcio

|
Wysłany:
23 Lis 2015, 23:45:26 |
  |
Dzięki za odpowiedz.
Rozgryzłem troszkę temat znikających fotek.
Na starszych przeglądarkach www. zdjęcia się nie wyświetlają. W mozilli firefox się wyświetlają, ale długo to trwa.
Serwer imageshok (chyba) nie słynie z szybkości, ani z trzymania dłużej fotek użytkowników.
Bardzo dobra relacja, z ciekawego miejsca i na tz czasie.
Prąd na Krymie wyłączyli.  |
Portal |
|
|
 |
|